Pár napja a moly.hu-n ráakadtam Brian Friel Pogánytánc című drámájára. Természetesen ettől beindult az emléklavina. Még 2005-ben történt ugyanis, hogy a Szolnoki Szobaszínház egy évadon át játszotta a darabot. A jegyhez adtak egy üveg Guinness-t, melynek élvezetteli fogyasztását a darab után egy Irish Coffee minikoncert emelte igazán varázslatos szintre.

Ekkoriban élte a zenekar a fénykorát - legalábbis ahogy én megéltem. Ehhez nyilván erőteljesen hozzájárul a tény, hogy akkor én is tagja voltam. Sybillel, - az azóta megboldogult - nagybőgőmmel ekkor töltöttük a legszebb, legintenzívebb hónapokat.

Életemben először - és eddig utoljára - betekinthettem egy színház működésébe, egy színdarab életébe. Meg kell mondjam, lenyűgöző élmény volt. Az unatkozó ügyelő csínytevései és a bemutató után felespoharakat dobáló igazgató csak az első két kép, ami bevillan.

A darab olyan sírvavigadós. Vagy vigadvasírós. Nem is tudom melyik a jobb. Főszereplőink egy bálra készülődnek, ahol majd kiélhetik minden táncolási vágyukat. Erre persze végül nem jutnak el. De addig ott van nekik a rádió, melyből ha megszólal a zene, már-már extatikus állapotokat okozz bennük. A rádió néha bedöglik. Ekkor kerülnek előtrébe a konfliktusok, melynek során szép lassan kiderül mindenki mocskos múltja. Mindenképpen érdemes legalább elolvasni a művet.

De hogyan is került be a képbe az Irish Coffee? Mi voltunk a rádió. Ír darabhoz valamelyest ír zene. Eleinte rakttárban, hátulról, mikrofonnal. Aztán a mű közepe felé, a legdurvább rádióratáncolós jelenetnél kicsit be a reflektor szélébe. És fantasztikus dokkmunkás ruháink voltak. Azt hiszem itt tanultam meg, hogy a megfelelő ruházat rengeteget segít a zenélésébe való beleélésben.

A nagy lelkendezés lezárásaként extrabónusznak meg itt jól a próbák alatt készült felvételek. Hogy hallgatni is lehessen valamit.

irishcoffee.hu

Szerző: silex  2009.06.19. 10:40 Szólj hozzá!

Címkék: haveros kreatívos nosztalgiás

A bejegyzés trackback címe:

https://silex.blog.hu/api/trackback/id/tr441195018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása