És íme a két lábon álló bizonyíték, hogy megéri véletlenszerűen belehallgatni bizonyos zenekarokba, ha már fesztiválra megy az ember.

Amikor meglátok egy bandát, ami helyben lenyűgöz, azt hajlamos vagyok kicsit fenntartásokkal fogadni másnap reggel (eggyel több volt a sör, lehet hogy csak kis részben figyeltem, épp extrán jó napjuk volt, ilyesmik). Ezért aztán érdemes legalább egyszer újranézni őket.

No, a Psycho Mutants csak alátámasztotta az elsőkörös megérzéseimet, mikor kedden az A38 teraszán is meghallgattam őket. Nem elég, hogy egyedi zenét játszanak, még az előadásmód is igencsak elvarázsoló tud lenni. A jól összeegyeztetett ellentmondások zenekara ez. Ha röviden kéne jellemeznem őket, azt mondanám, konszolidált extravagancia.

Szolid, fekete ingben földön fetrengve éneklés. Füstös jazzbárokat idéző tangóharmonika, ami hirtelen csap át valami olyasmibe, amit a legtöbb punkzenekar csak elérni szeretne. Az énekes leginkább oson a színpadon, mint valami nagy, gonosz kandúr. A harmonikást nem is értem, hogy oldja meg ilyen heves headbang mellett, hogy mindig csak éppenhogy nem fejeli le a hangszerét.

És hát amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy a négy tagból, aki valami gitáralakút fog a kezébe, három balkezes. Első pillanatban észre sem veszi az ember, mi az ami annyira fura a látványban. Aztán leesik, hogy nem tükörből nézi az eseményeket.

A zenét leginkább valami dark swingként lehetne leírni, néha konkrétan My Dying Bride érzésem volt - persze ez csak a hangulati együtthatókra vonatkozik. Aztán hirtelen megjelenik egy dalban  - nem tudom mennyire szándékosan, de mindenképp passzolóan - egy Enter Sandmanre asszociáltató téma. Az egész zene valahogy nagyon együttmozog. Nincs nagyon kiugró hangszer, nem a virtuozitástól esik le az ember álla. Egyszerűen az összhatás, az egymást tökéletesen alátámasztás okozza.

Én meg csak hallgatom a Ghost Cityt napok óta, szinte megállás nélkül. Egyre jobban tetszik. És egyre jobban várom, hogy megjelenjen a következő album, hamár állították, hogy idén ez bekövetkezik.

Azt hiszem, lett egy új rajongójuk.

http://www.myspace.com/psychomutants

Szerző: silex  2009.09.11. 09:12 Szólj hozzá!

Címkék: rajongós koncertes

A bejegyzés trackback címe:

https://silex.blog.hu/api/trackback/id/tr851374572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása